Een niet zo stoffig blog

Een niet zo stoffig blog

De basis van uw bank, fauteuil of eetkamerstoel: de stofsoort en -kleur.

Als u uit het ruime aanbod banken eindelijke uw keuze voor het type bepaald heeft, wacht alweer de volgende beslissing. Een geweven stof, velours of toch chenille? En dan ook nog de kleur bepalen, met een gemend element, of juist een volledig effen kleur? Die keuze is geen onbelangrijke, want het is de basis van het uiterlijk van uw meubel. Een toelichting op het verschil tussen een aantal stofsoorten is dus geen overbodige luxe, dachten wij. Dompel uzelf even onder het stof en u bent weer een stapje dichterbij de juiste keuze.

Chenille bestaat uit losse chenille garen, die door het weefproces veel weg hebben van een rups. Door het opsteken van de 'haartjes' ontstaat een licht wollige structuur. De stof is van nature erg comfortabel en heeft een luxueuze uitstraling. Juist in combinatie met een stevige zit komt chenille goed tot zijn recht.

Velours is dan wel het Franse woord voor fluweel, de stof is toch net een tikkeltje anders. Velours is minder glanzend en iets zwaarder en daardoor zeer goed te gebruiken als meubelstof. De stof is slijtvast en laat niet los, waardoor er niet snel haaltjes of kleine lussen op ontstaan.

Een fijn geweven stof bestaat uit hele fijne, samengevoegde draden. De draadjes worden over de lengte en breedte geweven, waardoor de stof ontstaat. Daarbij kan gekozen worden voor verschillende kleuren, of juist een effen stof. Wees niet bang voor een beetje plooivorming bij deze stofsoort, het is eerder een bewijs van kwaliteit, want daardoor staat er niet te veel spanning op de samengevoegde draden.

Stof tot nadenken? Op de stoffenpagina van Dyyk vindt u meer informatie en afbeeldingen van de diverse stofsoorten en kleuren.